SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI

05/11/2016
14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni.
 

Sladkorna bolezen se pojavlja  vse pogosteje.

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen pri kateri trebušna slinavka ne izloča dovolj inzulina oziroma telo ne more inzulina učinkovito izrabiti. Sladkorna bolezen predstavlja vodilni vzrok za odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin, slepoto in bolezni srca in ožilja.

Geslo letošnjega dneva sladkorne bolezni je: diabetes na očeh.

Diabetiki, ki imajo tip 1 in tip 2 sladkorne bolezni pogosteje zbolijo za sivo mreno, glavkomom in diabetično retinopatijo. Dlje kot bolezen traja, večje je tveganje za nastanek teh bolezni. Večje je tveganje pri bolnikih z neurejeno sladkorno boleznijo, povišanim krvnim tlakom  in povišanimi maščobami v krvni ter nezdravim življenjskim slogom. Diabetična retinopatija je najpogostejši kronični zaplet sladkorne bolezni in najpogostejši vzrok slepote. Okoli 2%vseh sladkornih bolnikov oslepi. Povišan krvni sladkor okvari kapilare v očesni mrežnici, kar poslabša vid in postopoma pripelje do slepote. Diabetična retinopatija se kaže kot zamegljen vid, dvojni vid, temne lise pred očmi ali izguba vida na eno ali obe očesi.

Kaj storiti, da do tega zapleta ne pride ?

Držanje diete za sladkorne bolnike in veliko gibanja, redno jemanje zdravil, izogibanje razvadam kajenja in alkohola, zgodnje odkrivanje bolezni in nato redne kontrole ob odkritju bolezni, upočasnijo napredovanje bolezni in jo celo zaustavijo.
Brezplačne meritve sladkorja v krvi so vam na voljo tudi v enotah Goriške lekarne. 14. Novembra, si lahko brezplačno izmerite sladkor v lekarni Nova Gorica in v lekarni Majske poljane (NC Supernova). Meritve v vseh enotah Goriške lekarne so objavljene na naši spletni strani. 
 
Janja Kragelj mag.farm.