SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI

05/11/2016
14. november SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNINI
14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni.
 

Sladkorna bolezen se pojavlja  vse pogosteje.

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen pri kateri trebušna slinavka ne izloča dovolj inzulina oziroma telo ne more inzulina učinkovito izrabiti. Sladkorna bolezen predstavlja vodilni vzrok za odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin, slepoto in bolezni srca in ožilja.

Geslo letošnjega dneva sladkorne bolezni je:  Dostop do samonadzora. Kdaj, če ne zdaj?

Redno jemanje zdravil in zdrav življenjski slog sta ključna za zdravljenje sladkorne bolezni, prav tako samokontrola z različnimi pripomočki in izobraževanje o pravilnem vodenju sladkorne bolezni. Spremljanje glukoze v krvi je ključni del zdravljenja sladkorne bolezni. Veliko ljudi s sladkorno boleznijo nima dostopa do opreme in pripomočkov, ki jih potrebujejo.

Vsi sladkorni bolniki po svetu si zaslužijo dostopnost do zdravljena in do opreme ter pripomočkov za samokontrolo. Kdaj, če ne zdaj? ...prav to je tema ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v letu 2021.

Meritev in svetovanj ob meritvah v enotah Goriške Lekarne zaenkrat iz preventivnih razlogov ob dnevu sladkornih bolnikov ne bomo izvajali, saj še vedno veljajo zaščitni ukrepi.

Janja Kragelj mag.farm.