O nas

Galenski laboratorij je proizvodna enota Goriške lekarne. Ime je dobil po grškem zdravniku Galenu, ki velja za začetnika predelave zdravilnih zelišč v različne pripravke.

V decembru leta 2001 se je Galenski laboratorij preselili v sodobne prostore na Rejčevi ulici v Novi Gorici. V pritličju stavbe deluje lekarna Nova Gorica, v kleti in v prvem nadstropju so prostori Galenskega in Kontrolno analiznega laboratorija.

Galenski laboratorij Goriške lekarne Nova Gorica je nastal zaradi vse višjih zahtev pri izdelavi zdravil znotraj lekarništva. Le s stalnim vlaganjem v izobraževanje, prostore, tehnološko opremo, in razvoj lahko obstanemo na trgu. Proizvodnja zdravil v Galenskem laboratoriju poteka po pravilih dobre proizvodne prakse. Dobra proizvodna praksa temelji na visokih zahtevah za osebje, prostore, opremo in dokumentacijo. Osebje je vključeno v različne programe izobraževanja in je visoko strokovno usposobljeno za izvajanje dejavnosti, ki jo izvaja.

Prostori so izdelani po zahtevah visokih higienskih standardov in so ločeni po farmacevtskih oblikah, ter oblikovani tako, da preprečujejo mikrobiološko in navzkrižno onečiščenje izdelkov. Skladiščni prostori so strogo ločeni od proizvodnih prostorov.

Izdelava zdravil je računalniško podprta, vsi proizvodni procesi so predpisani in dokumentirani od prevzema vhodnih surovin do skladiščenja, izdelave in izdaje izdelka.

V Galenskem laboratoriju Goriške lekarne izdelujemo več kot 150 različnih izdelkov. Prevladujejo zdravila rastlinskega izvora, kot so sirupi z rastlinskimi izvlečki, zdravilni čaji. Izdelujemo tudi mazila in kreme, peroralne praške, svečke, vaginalne globule.
Večina galenskih izdelkov je namenjenih samozdravljenju. Galenske izdelke izdelujemo po predpisih farmakopej in tradicionalnih recepturah po načrtovanih tehnoloških postopkih. Roki uporabnosti galenskih izdelkov so krajši, saj dodajamo konzervanse v najmanjši možni meri.

Kakovost naših izdelkov zagotavljamo z doslednim upoštevanjem farmakopejskih predpisov, veljavne zakonodaje in načel dobre proizvodne prakse glede osebja, prostorov, opreme ter dokumentacije.
Procesno in končno kontrolo izdelkov ter polizdelkov vrši naš Kontrolno analizni laboratorij.

Naš skupni cilj je izdelati in sprostiti v promet kakovostne, varne in učinkovite izdelke, pri tem pa ohraniti vez z naravo in tradicijo.