ROŽNO OLJE

03/05/2016

Vrtnica je kraljica med cvetlicami. Znano je, da šopek dišečih vrtnic polepša dan ali prežene žensko slabo voljo in jezo. Kot nam je vsem dobro poznano je vrtnica tudi simbol Nove Gorice – mesta vrtnic. Vrtnico se uporablja tudi v zdravilne, kozmetične in prehranske namene.

 

Eterično olje prave vrtnice

Iz cvetnih listov vrtnice pridobivamo eterično olje, ki ga imenujemo rožno olje. Za pridobivanje olja ni primerna vsaka vrtnica. Pomembni sta dve in sicer Rosa centifolia, ki jo gojijo v Franciji, Maroku in Egiptu ter Damaščanska vrtnica, ki raste največ v Bolgariji, Turčiji, Iranu in Indiji.

Najkakovostnejše rožno olje v svetovnem merilu daje Damaščanska vrtnica sorte Rosa Damascena Miller in sicer prav tista, ki raste že stoletja v Bolgariji v Dolini rož. Damaščanska vrtnica iz te doline ima izjemen vonj, aromo in kakovost, zadnje raziskave kažejo tudi zdravilne lastnosti, zato po njej poleg modnih hiš kot so Chanel, Estee Lauder, Shiseido, vse več povprašuje tudi farmacevtska industrija.

 

Rast in vzgoja Damaščanske vrtnice

Razvoj kakovostne Damaščanke, ki bo dala najkakovostnejše olje zahteva predvsem ustrezno klimo in prst. Mile zime, dolge pomladi z občasnimi blagimi padavinami, visoko vlažnostjo, predvsem v maju in juniju, obilno jutranjo roso in z razgibano pokrajino so nekje osnovni pogoji za rast.

Sama vzgoja Damaščanke za proizvodnjo olja je tudi precej zahtevna. Damaščanka ima veliko sovražnikov, zahteva ogromno ročnega dela. Obiranje cvetov in proizvodnja rožnega olja potekata samo en mesec na leto in v zgodnjih jutranjih urah, dokler sonce ne vzide. V Dolini rož angažirajo približno 35.000 ljudi naenkrat, polja pa se raztezajo na 3.500 hektarih.

Če nabrani cvetovi stojijo v vrečah le en dan, prihaja do segrevanja in cvetovi izgubljajo svoje eterične lastnosti. Cvetove za vrhunska olja obirajo v času pred sončnim vzhodom in po njem. Tisto, kar se nabere popoldan, pa je že slabše kakovosti. Če želimo pridobiti zdravilne učinkovine in so te skrite v sestavi eteričnih olj, potem način pridelave, trenutek obiranja in način predelave igrajo ogromno vlogo.

 

Sestava Rožnega olja

V rožnem olju je kar med 270 in 300 različnih spojin. Sestavo olja v Bolgariji kontrolirajo posebni nacionalni laboratoriji, ki izdajo certifikat, da je rožno olje tisto pravo iz bolgarske damaščanske vrtnice. Določajo fizikalne parametre in odstotek posamezne kemične spojine. Olje Damaščanke je tipično sestavljeno iz citronelola in geraniola, ki mu sledijo nerol, linalool in ostale spojine v točno določenem odstotku oz. v točno določenih mejah. Zanimivo je, da dolgo (to je do 70-ih, 80-ih let devetnajstega stoletja) niso vedeli, da so spojine, ki so prisotne v rožnem olju le v sledovih, torej v najnižjem odstotku, vendarle najbolj odgovorne za stopnjo vonjanja. Dišijo torej spojine, ki so v olju prisotne v odstotku, manjšem od 0,5. Imenujejo se rožni ketoni, med njimi beta-damaskon, beta-damascenon in beta-ionon, diši pa še ena spojina, ki se imenuje rožni oksid. 

 

Cena rožnega olja

Cena 1 decilitra olja z vsemi analiznimi izvidi, ki potrjujejo varnost, kakovost in neškodljivost, se trenutno giblje okoli 1600 EUR na centralno evropskem trgu. Vsako leto cena zraste za približno 10%.

Vzrok za tako visoko ceno je v težavnosti vzgoje in pridobivanja olja in v majhni vsebnosti eteričnega olja v cvetovih. Cvetovi namreč nimajo veliko olja. Približno 60 cvetov lahko da le eno kapljico esence, to je manj kot 0,05 g. Natanko takšna količina je prisotna v naši Hidratantni oz. Jojoba kremi. Torej v eni Hidratatni oz. Jojoba kremi Rosa Rose iz Galenskega laboratorija Goriške lekarne, je ena kapljica rožnega olja, kar odgovarja 60-im cvetovom. Povedano drugače, je potrebno 3 do 3,5 tone cvetov vrtnice zato, da pridobimo 1 liter rožnega olja. Je pa res, da je rožno olje izjemno močno. Zato moramo biti z njim zelo previdni in ga vedno ustrezno razredčiti. Včasih poimenujemo rožno olje kar tekoče zlato ali rožnato zlato.

 

Zdravilne lastnosti Rožnega olja

Rožno olje ima na koži mehčalno delovanje, deluje antiseptično in protivnetno, kožo umiri in jo navlaži. Daje svežino in na dolgi rok tudi krepi kapilarne stene in zmanjša razširjene žilice, ker deluje adstringentno.

Vonj rožnega olje in njegove učinkovine vzpostavljajo harmonijo duše in telesa. Odkritje rožnih ketonov je sprožilo dramatične spremembe v kreacijah parfumov in leta 1985 je prišlo do prvega parfuma, ki vsebuje zelo visok odstotek rožnih ketonov, to je parfum POISON, ki ga je kreirala modna hiša Christian Dior.

 

Kozmetična linija Rosa Rosé

Kozmetična linija Rosa Rose šteje šest izdelkov za nego kože obraza in telesa, ki vsebujejo eterično olje prave vrtnice. Celotna linija je primerna za občutljivo in razdraženo kožo. Izdelana je v Novi Gorici v Galenskem laboratoriju Goriške lekarne, v majhnih serijah. Vsaka serija je strogo kontrolirana.

Čistilno mleko Rosa Rosé poleg eteričnega olja prave vrtnice vsebuje še mandljevo olje, ki kožo mehča in izboljša njen tonus in teksturo. Čistilno mleko nanesemo na bombažno blazinico in s krožnimi gibi očistimo kožo obraza. Nato ga odstranimo z vodo.

Zeliščni tonik Rosa Rosé poleg eteričnega olja prave vrtnice vsebuje tudi izvleček hamaelisa. Kožo očisti, osveži, izboljša tonus in teksturo. S tonikom prepojimo košček vate in nežno očistimo kožo s krožnimi gibi.

V liniji Rosa Rose imamo dve kremi Jojoba kremo Rosa Rosé, ki je primerna za suho kožo ter Hidratantno kremo Rosa Rosé, ki je primerna za nego normalne kože.

Jojoba krema, ki je primerna za nego suhe kože vsebuje jojobino olje, vitamin E ter eterično olje prave vrtnice. Kožo zmehča sprosti, deluje proti gubam in odpravlja občutek vlečenja na koži. Poleg tega zmanjša vidnost kapilar in zmanjša zabuhlost. Kremo nanesemo zjutraj in zvečer na kožo obraza in vratu in sicer na čisto kožo.

Hidrantna krema pa je primerna za nego normalne kože. Vsebuje eterično olje prave vrtnice, mandljevo olje, dekspantenol, alantonin in vitamine. Izboljša tonus in teksturo kože. Nanesemo jo dvakrat dnevno na čisto kožo obraza in vratu.

Za nego kože telesa je primerno Mleko za telo Rosa Rosé. Poleg eteričnega olja vrtnice vsebuje še mandljevo olje, dekspantenol, alantoin ter vitamine. Primerno je za vsakodnevno nego kože po kopanju in tuširanju. Z mlekom lahko namažemo kožo telesa, počakamo, da se vpije in se nato oblečemo. Mleko kožo vlaži in varuje. Koža je po uporabi sijoča in navlažena. Mleko za telo je primerno tudi za nego kože po britju.

Negovalno olje Rosa Rosé vsebuje eterično olje prave vrtnice ter mešanico treh naravnih olj - jojoba, mandljevega in olivnega olja najvišje kakovosti. Vtremo ga v mokro ali suho kožo takoj po kopanju. Odlično je za nego suhe in občutljive kože tudi med nosečnostjo in dojenjem. Preprečuje nastanek strij. Uporablja se ga 1-krat do 2-krat dnevno. Koža postane mehka in voljna, kožne strije se zmanjšajo. Olje je primerno tudi za nego las in lasnih konic. Utremo ga v suhe ali mokre lase – na konice, ki postanejo bolj voljne.