Potovalna lekarna

23/07/2016
Potovalna lekarna

V času dopustov, ne glede na trajanje in destinacijo, je nepogrešljiv del vaše prtljage potovalna lekarna.Vsebina potovalne lekarne je odvisna od starosti in zdravstvenega stanja osebe, kakor tudi od kraja in trajanja potovanja ter razvitosti zdravstvene službe in dostopnosti medicinske oskrbe v državi, kamor potujemo. Potovalno lekarno moramo še posebno skrbno pripraviti, kadar se na pot odpravljajo kronični bolniki, otroci, nosečnice ali doječe matere. 

Naše zdravje na poti ni odvisno zgolj od naše potovalne lekarne, temveč v veliki meri tudi od ustrezno urejenega zdravstvenega zavarovanja ali morebitnega dodatnega turističnega zdravstvenega zavarovanja. Med potovanjem v tujini na območju EU, Švice, Islandije, Liechtensteina, Norveške, Republike Makedonije, Bosne in Hercegovine, Republike Srbije, Črne gore ter Avstralije vam pravice do nujnih zdravstvenih storitev omogoča evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. 

https://www.zzzs.si/zzzs/konv/konv.nsf/Obrazec?OpenForm 

Obisk pri zdravniku 

Pred potjo v eksotične kraje je priporočljivo, da pred odhodom obiščete svojega osebnega zdravnika ali ambulanto za potnike, ki deluje na območnem zavodu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V ambulantah za potnike izvajajo cepljenja in kemoprofilakso pred nalezljivimi boleznimi glede na državo potovanja. 

http://www.nijz.si/sl/ambulante#obmocna-enota-nova-gorica 

Cepljenje in kemoprofilaksa 

Za potovanja v območja, kjer obstaja nevarnost rumene mrzlice je potrebno cepljenje, ki ga opravimo vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo o cepljenju pa velja deset let. Pred potovanjem lahko zdravnik po presoji priporoči tudi cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ali steklini. 

Za potovanja v območja, kjer obstaja nevarnost malarije je potrebno jemati zdravila, ki preprečujejo to obolenje. Teh zdravil ne more predpisati osebni zdravnik, da bi jih uporabnik prejel v lekarni. V Sloveniji trenutno ni registriranih antimalarikov, zato oskrbo s temi zdravili izvaja NIJZ v ambulantah za potnike. Tip antimalarika (zdravila) se določi glede na destinacijo ter glede na posameznika. Poleg jemanja antimalarikov je nujna tudi hkratna zaščita pred piki insektov. 

Vsebina potovalne lekarne 

Potovalno lekarno pripravite v eni torbici, ki na potovanju ne bo dostopna otrokom in bo karseda zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, toplota, vlaga). Zdravila s seboj jemljite v originalni embalaži in skupaj z navodili za uporabo. Posebno pozornost posvetite zdravilom, za katere je določen poseben režim shranjevanja. Zanje so na voljo hladilne torbice, ki omogočajo transport in pravilno shranjevanje (npr. insulin).  

Osnovna potovalna lekarna naj vsebuje: 

 • zdravila, ki jih redno jemljete in vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik; 

Pred potovanjem poskrbite za zadostno količino zdravil, ki jih morate redno jemati. V določenih državah ob prehodu državne meje zahtevajo posebno potrdilo o jemanju zdravil, zato vprašajte zdravnika, ali je potrdilo potrebno tudi pri zdravilih ali pripomočkih, ki jih uporabljate. 

 • prvo pomoč za oskrbo odrgnin in manjših ran;  

Sem sodijo razkužilo za rane, sterilne gaze, lepilni trak, povoji, obliži različnih velikosti kot tudi krema, ki pospeši celjenje (Ognjičeva krema). Na voljo so tudi že sestavljeni potovalni kompleti prve pomoči. 

 • zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih težav; 

 

 • zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam 

Zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebej primerne oblike, ki omogočajo jemanje brez vode in jih lahko raztopino v ustih ali žvečimo. Za otroke na pot vzamemo sirupe, svečke ali prašek, ki se raztopi pred zaužitjem. 

 • zdravila za blažitev prebavnih težav (driska, zaprtje)  

V primeru zastrupitve s hrano ali pijačo je zelo primerno medicinsko oglje, saj nase veže strupe in bakterije in zapira. Sprememba okolja pogosto povzroči napenjanje ali zaprtje. Za blažitev teh težav so na voljo prebiotiki in probiotiki kot tudi odvajala v obliki tablet, svečk ali čaja (Borovnice, Čaj proti driski, Sena, Odvajalni čaj, Glicerinske svečke, Švedske kapljice, Digerol). Nevarnost prebavnih težav ali celo zastrupitve na rizičnih območjih lahko v veliki meri omejijo tablete za prečiščevanje vode. 

 • rehidracijski prašek za nadomeščanje soli in vode 

Pri driski ali bruhanju nadomešča izgubljene minerale in preprečuje dehidracijo. Primeren tudi na bolj telesno aktivnih potovanjih zaradi močnega znojenja ali fizičnih naporov. 

 • zdravila proti potovalni slabosti 
 • zdravila za lajšanje alergijskih težav  

Pogoste alergije, s katerimi se srečujemo poleti, so fotodermatoze zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu kot tudi alergije na pike žuželk, ožigalkarje in hrano. Za lajšanje blagih in občasnih težav z alergijami so v lekarnah na voljo zdravila (antihistaminiki) v obliki tablet ali sirupa. Alergijske reakcije na koži lajšajo tudi določeni geli oziroma mazila (Ognjičeva krema, Arnika gel). 

 • zdravila za lajšanje želodčnih težav 

Na voljo so zdravila za nevtralizacijo kisline (antacidi) ter zdravila proti zgagi in želodčnim težavam (Čaj za želodec, Slezove korenine). 

 • zdravila za vneto grlo in žrelo 

 

Poleg osnovnega nabora zdravil in izdelkov ne smete pozabiti na: 

 • termometer,  
 • razkužilo za roke, 
 • repelente – sredstva, ki nas ščitijo pred piki komarjev, klopov in drugih insektov ter pripravke za odpravljanje težav po piku (Ognjičeva krema, Arnika gel), 
 • pinceto za odstranjevanje klopov ter 
 • izdelke za zaščito pred sončnimi žarki.  

Glede na tip kože izberite izdelke za aktivno zaščito pred soncem kot tudi izdelke za nego telesa po sončenju in/ali nego morebitnih opeklin (Kakavovo maslo, Kakavova emulzija, Ribje mazilo, Ognjičeva krema). 

Pogosto nam na potovanju še kako prav pridejo tudi mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih (Myobalsam), kot tudi geli in mazila za boleče in otekle noge. Za daljša potovanja je priporočljiva tudi uporaba posebnih elastičnih nogavic. 

Posvetujte se s strokovnjaki Goriške lekarne in skrbno pripravite potovalno lekarno. Želim vam brezskrbne počitniške dni! 

Ana Banović, mag. farm., spec. 

junij 2016