NOSEČNOST IN ZDRAVILA

17/04/2016

Nosečnost

je čudovita izkušnja, ki povzroči korenite fiziološke spremembe v telesu noseče matere. Hormonske spremembe vodijo v spremenjeno delovanje prebavil, dihal, srčnožilnega sistema, povečan pretok krvi skozi posamezne organe (maternica, koža, ledvica) ter spremenjeno porazdelitev vode v telesu. Vse to ima močan vpliv na absorpcijo, porazdeljevanje, presnovo in izločanje učinkovin ter posledično izbiro in odmerjanje zdravil pri nosečnici.

Nosečnica se mora zavedati, da posteljica ni neprepustna bariera med materjo in plodom. Preko posteljice se namreč hranila in zdravila, ki jih nosečnica uživa, z različno hitrostjo in obsegom prenašajo v otrokov krvni obtok, zato je potrebno poskrbeti za zaščito ploda. Uporaba zdravil v nosečnosti postavlja na tehtnico tveganje za plod ob ustrezni terapiji ter tveganje za nosečnico in plod ob nezdravljeni bolezni. Korist zdravljenja z zdravili mora vedno pretehtati tveganje za plod in mu omogočiti razvoj v zdravega novorojenčka.

Za večino zdravil varnost o uporabi med nosečnostjo ni dokazana, zato se priporočajo preizkušena zdravila, ki so dlje časa na tržišču in za katera imamo na voljo največ podatkov na osnovi raziskav. Zdravila, ki se predpisujejo v nosečnosti, so lahko namenjena zdravljenju ploda, osnovne bolezni matere ali bolezni, nastale med samo nosečnostjo (vnetja sečil, gestacijska hipertenzija in diabetes). Posebna previdnost je potrebna pri načrtovanju terapije za nosečnice s sladkorno boleznijo, epilepsijo, povišanim krvnim tlakom, shizofrenijo, depresijo in astmo.

V Sloveniji je v pomoč pri izbiri varne terapije v nosečnosti v uporabi ameriški klasifikacijski sistem FDA (Food and Drug Administration), ki razvršča zdravila v pet skupin glede na tveganje za nastanek poškodb pri plodu in glede njihovega vpliva na reprodukcijo. 

Pri izbiri zdravil za nosečnice je izrednega pomena obdobje nosečnosti, saj je v začetnem obdobju razvoja organov (od 5. do 10. tedna nosečnosti) zarodek najbolj občutljiv na okvare.

Snovem, ki prehajajo posteljico in pri plodu povzročijo razvoj nepravilnosti, upočasnjeno rast ali celo smrt ploda, pravimo teratogene snovi. Mednje sodijo določena zdravila, ionizirajoče sevanje, kemične snovi, organska topila ali nekatera virusna in bakterijska obolenja, pri katerih pride do močnega povišanja telesne temperature nosečnice (ošpice, norice, toksoplazmoza, ...). Škodljiv vpliv na plod imajo tudi alkohol, droge in kajenje, ki prizadanejo razvoj plodovih organov in poznejši duševni razvoj otroka.

Pomembno se je zavedati, da je večino razvojnih nepravilnosti mogoče preprečiti tako, da zdravil ne jemljete po lastni presoji ali po priporočilih nestrokovne literature, ampak se o primerni izbiri terapije posvetujete z vašim ginekologom, osebnim zdravnikom ali farmacevtom.

Prav tako morate na vašo nosečnost opozoriti farmacevta v lekarni ob nakupu zdravil brez recepta, prehranskih dopolnil ali zdravil rastlinskega izvora, saj je splošno prepričanje, da so naravni produkti vselej varni, zmotno. 

SAMOZDRAVLJENJE V NOSEČNOSTI

Eden prvih znakov ob katerem pomislimo na nosečnost je zagotovo slabost, ki je izrazita predvsem v zgodnji nosečnosti in običajno po 14. tednu izzveni. Nosečnice lahko težave s slabostjo omilijo tako, da dnevno uživajo več manjših obrokov, bogatih z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Izogibajo naj se močnim vonjem in hrani, ki izzovejo  slabost, predvsem močno začinjenim in mastnim jedem. V primeru bruhanja nosečnicam svetujemo počitek in zadosten vnos tekočine, zlasti sta priporočljiva čaja iz listov poprove mete ali melise, ki pomirjata blage krče v prebavilih. Varen za uporabo je tudi ingver, ki dokazano zmanjšuje težave s slabostjo, vendar pa je zaradi vpliva na aktivnost maternice potrebna previdnost pri uporabi, zato se priporočajo predvsem standardizirani izvlečki, ki vsebujejo kontrolirano vrednost aktivnih sestavin. Če slabost, kljub vsem ukrepom ne mine, lahko pogosto bruhanje povzroči hudo dehidracijo, ki je škodljiva za nosečnico in plod, zato nujno potrebuje oskrbo zdravnika. 

Zaradi hormonskih sprememb in povečanega pritiska na steno želodca pride do uhajanja kisle želodčne vsebine v požiralnik, kar pri nosečnicah povzroča občutek zgage. Nosečnicam svetujemo, uživanje večjega števila manjših obrokov, izogibanje kofeinu, gaziranim pijačam, čokoladi, pomarančnemu soku ter kisli in začinjeni hrani. Priporočljivo je, da pred spanjem ne jedo in da spijo z dvignjenim vzglavjem. Ob hujših težavah se lahko poslužujejo antacidov, ki nevtralizirajo kisel želodčni sok.

Pri prehladnih obolenjih

je potrebno povečati vnos tekočine v telo, uživati večje količine vitaminov iz sadja in zelenjave ter skrbeti za zadostno vlago v prostorih. V primeru zamašenega nosu priporočamo inhalacije in pršila na osnovi fiziološke raztopine, uporaba ustreznega nosnega dekongestiva pa je dovoljena le ob priporočilu zdravnika ali farmacevta in je omejena na največ 3 dni. Vnetje v žrelu lahko nosečnice ublažijo z grgranjem tople slane vode ter uporabo pastil z izvlečki gorskega lišaja ali hialuronske kisline, ki obdajo in zaščitijo sluznico ust in žrela. Povsem varni za uporabo so vodni izvlečki propolisa, ki učinkovito blažijo bolečine, poleg tega pa delujejo tudi protivirusno in protibakterijsko. Uporabljajo se lahko tudi v primeru krvavečih dlesni, da bi le te preprečili, pa je potrebno večjo pozornost posvečati skrbi za ustno higieno. Proti suhemu in dražečemu kašlju priporočamo slezov sirup ali čaj iz slezovih korenin, katerih sluzi prekrijejo sluznico in pomirijo kašelj. V primeru mokrega, produktivnega kašlja lahko nosečnice posežejo po vodnih izvlečkih smrekovih vršičkov, ki delujejo blagodejno na dihalne poti. Če se kašelj dlje časa ne umiri in ga spremlja povišana telesna temperatura, morajo takoj obiskati svojega zdravnika.

Najpogostejše bolečine pri nosečnicah

zajemajo glavobol, zobobol in bolečine v križu. Pogosti vzroki so premajhen vnos tekočin, slaba ustna higiena, neprimerna drža, obutev ali prekomerna telesna teža. Nosečnicam svetujemo počitek, masažo bolečih predelov in redno zmerno telesno aktivnost. V primeru, da je kljub nefarmakološkim ukrepom bolečina še vedno prisotna, je v nosečnosti zdravilo prve izbire paracetamol. Prav tako tudi v primeru povišane telesne temperature.

Upočasnjena peristaltika, večja absorpcija vode, pritisk maternice na črevesje in manjša telesna aktivnost so pogost vzrok za zaprtje pri nosečnicah.

V izogib prebavnim motnjam je priporočljiv povečan vnos tekočin, sadja, zelenjave in prehranskih vlaknin ter redna telesna aktivnost. Pri izbiri odvajal morajo biti nosečnice izjemno previdne, ricinusovo olje in odvajalni čaji z antrakinonskimi glikozidi (sena, krhlika, aloja, kitajska rabarbara) so namreč prepovedani, ker lahko spodbudijo krčenje maternice. Poslužujejo se lahko lanenega semena, katerega sluzi v črevesju nabrekajo in pospešijo prebavo. Varne za uporabo so tudi glicerinske svečke, ki zmehčajo blato in omogočijo lažje odvajanje. V primeru trajnega zaprtja lahko ob posvetu z zdravnikom uporabijo zdravila z laktulozo ali bisakodilom, saj delujejo predvsem v debelem črevesju in v minimalni količini prehajajo v krvni obtok. Zaradi pritiska maternice na medenične vene lahko nezdravljeno zaprtje povzroči nabrekanje le teh in pojav hemeroidov. Da bi se tem težavam izognile, nosečnicam priporočamo spanje na levem boku in redno izvajanje Keglovih vaj, ki izboljšajo pretok v venah. Zatekanje ven lahko zmanjšajo s hladnimi obkladki, vnetje in srbečico pa pomirijo z obkladki iz hrastovega lubja. Svečke in hidrogeli, ki vsebujejo hialuronsko kislino, utrdijo žilno steno ven in zaustavijo morebitno krvavitev. V primeru hudih bolečin lahko le po presoji zdravnika uporabijo mazila z manjšo vsebnostjo lokalnega anestetika. Za nosečnice, ki imajo pogoste težave z napenjanjem, je zaželjeno uživanje probiotičnih jogurtov in zmerno pitje čajev iz listov poprove mete, cvetov kamilice ter plodov komarčka ali janeža, ki delujejo proti krčem in napenjanju. Ob hujših težavah lahko ob posvetu z zdravnikom ali farmacevtom vzamejo zdravilo simetikon, ki povzroči razpad zračnih mehurčkov v črevesju in je varen za uporabo, ker se ne absorbira v krvni obtok. Zaradi hormonskih motenj, stresa, okužbe ali zastrupitve s hrano se lahko pri nosečnicah pojavi driska. V tem primeru je potrebno uživati dovolj tekočine, bogate z elektroliti, riževe sluzi in pektinov. K izboljšanju težav pripomore pitje čaja iz suhih borovnic ali uživanje aktivnega oglja, ki nase veže pline in strupe iz prebavil ter se pri tem ne absorbira, ampak izloči z blatom.

V zadnjem trimesečju nosečnosti je posebej pogosto vnetje mehurja.

Ob pojavu bolečin v spodnjem delu trebuha in pekočega uriniranja je nujen obisk pri zdravniku. Svetujemo uživanje večjih količin tekočine, vitamina C, uživanje nesladkane hrane, izogibanje kopelim ter uporabo ohlapnih, bombažnih oblačil. Na vnetja sečil blagodejno vplivajo čaji iz listov koprive, zlate rozge, navadnega regrata ali plodov brusnic, ki izpirajo sečne poti in delujejo protivnetno. Uživati jih je potrebno v omejenih količinah in v skladu z navodili farmacevta. Proti koncu nosečnosti se zaradi zadebelitve sluznice in povečane količine izcedka pri četrtini nosečnic nožnica prekomerno kolonizira s kandido, kar povzroči zvišanje pH in pojav vnetja. Temu se je moč izogniti, če nosečnica skrbi za ustrezno higieno in vzdržuje primerno okolje v nožnici, kar lahko doseže z uživanjem probiotikov in uporabo blagih intimnih mil z mlečno kislino, ki vzpostavijo ustrezno kisel pH v nožnici, neugoden za razrast mikroorganizmov. V primeru vnetja je varna uporaba lokalnih antimikotikov (klotrimazol, mikonazol), vendar le po priporočilu zdravnika.

Hormonske spremembe v nosečnosti privedejo do razširitve žil, kar povzroča težave predvsem z venami in limfnimi žilami v spodnjem delu telesa ter nogah.

Nosečnice morajo z redno telesno aktivnostjo skrbeti za primerno težo, se izogibati daljšemu sončenju, vročim kopelim in savni. Priporočljivo je spanje na levem boku z rahlo privzdignjenimi nogami ter uporaba preventivnih nogavic. Za masažo nog so primerne kreme z izvlečki divjega kostanja, ki delujejo protivnetno, zmanjšujejo krhkost kapilar in zastoj krvi v nogah ter preprečujejo nastanek oteklin. V primeru krčev priporočamo dodatek magnezija in kalcija, zlasti nosečnicam, ki ne uživajo dovolj mleka in mlečnih izdelkov.

Nosečnice morajo skrbno negovati svojo kožo, saj postane ta v nosečnosti večinoma bolj občutljiva in suha.

Svetuje se večji vnos tekočine v telo, uporaba blagih sindet mil z nevtralnim pH-jem ter masaža kože z nevtralnimi olji, kot so mandljevo ali olivno olje, ki koži dajeta prožnost in mehkobo. Redna nega zmanjša možnost nastanka strij, ki so lahko posledica čezmernega raztegovanja kože. Tudi kombinacija olivnega olja in kakavovega masla z dodanim vitaminom E, ki jih najdemo v Kakavovo maslo emulzija je idealna za vsakdanjo nego kože med nosečnostjo in dojenjem. Preprečuje nastanek strij, koža po uporabi postane svilnato mehka, voljna in prijetno diši.

V nosečnosti nastopijo večje potrebe po vitaminih in mineralih, da se zagotovi zdravo rast in razvoj otroka.

V veliki večini lahko tem potrebam zadostimo že z uživanjem večjih količin sadja in zelenjave. Folna kislina (vitamin B9) je vitamin, ki je znanstveno dokazano v nosečnosti nujno potreben za sintezo nukleinskih kislin in pretvorbo nekaterih aminokislin. Pomanjkanje le tega lahko vodi v slabokrvnost, spontani splav, okvare nevralne cevi ali zastoj v telesnem in duševnem razvoju ploda, zato je priporočljivo uživanje 0,4 mg folne kisline dnevno že v obdobju načrtovanja zanositve in potem med samo nosečnostjo, vsaj do dopolnjenega tretjega meseca. Zaradi povečanega volumna krvi in večjih potreb organizma morajo nosečnice uživati hrano z večjo vsebnostjo železa (rdeče meso, temna zelenjava, suho sadje). S tem se izognejo slabokrvnosti v poznih mesecih nosečnosti in po porodu. V primeru, da vnos železa s hrano ni zadosten, priporočamo dodajanje vitaminskih pripravkov z železom, saj slabokrvnost onemogoča normalen razvoj ploda.

Za pospeševanje in lajšanje poroda se v ljudski medicini uporablja zdravilni čaj Malinovih listov, vendar uporabljajte v ta namen zdravilni čaj le po posvetu z zdravnikom.

Nosečnice same lahko z uravnoteženo prehrano, zadostnim pitjem tekočine ter redno telesno aktivnostjo največ prispevate k temu, da se bo vaš otrok razvil v zdravega dojenčka in da boste v tem lepem obdobju življenja neizmerno uživale. Farmacevti iz Goriške lekarne smo vam na voljo, kadarkoli se soočate z zdravstvenimi težavami ali se vam porodijo vprašanja glede varne uporabe zdravil.

Nika Rijavec, mag. farm. april 2016