Nasveti za sončne dni

05/07/2016
Nasveti za sončne dni

Vsakodnevno smo obdani z vrsto reklamnih oglasov, ki prikazujejo »lepo« zagorelo kožo. Ste vedeli, da so nekaj oglasov morali umakniti zaradi posredovanja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ker so ljudi napeljevali k pretiranem sončenju?  

Zdrava koža je bela koža. Zagorela koža pa je poškodovana z UV žarki. Ker pa smo ljudje prilagojeni na življenje pod soncem ima koža obrambni mehanizem, ki s tvorbo pigmenta melanina in zadebelitvijo povrhnjice poskuša omejiti škodljive vplive UV žarkov. Vendar je porjavitev odvisna od fenotipa kože, vsaka koža ne porjavi.  

Koža se na sončno svetlobo odziva tudi s tvorbo vitamina D, s čimer marsikdo opravičuje sončenje. Vendar tvorba vitamina D nikakor ne more upravičiti prekomernega sončenja, kajti potrebam po vitaminu D zadostimo že z dejavnostmi na prostem in za to ni potrebno sončenje.  

Pri prekomernem izpostavljanju soncu pa nastanejo opekline kot posledica delovanja UVB žarkov. UVA žarki prodirajo v globlje plasti kože in podkožje in povzročajo staranje ter neenakomerno obarvanost kože, pogoste pa so tudi fototoksične in fotoalergijske reakcije. Prekomerna izpostavljenost soncu lahko povzroči poslabšanje drugih bolezni. V skrajnem primeru je posledica prekomernega izpostavljanja soncu tudi razvoj rakavega obolenja na koži, ki nastane zaradi neposrednih okvar genetskega materiala celice, še bolj verjetno pa zaradi zaviranja imunskega odgovora. Škodljive učinke žarkov ojačajo lahko tudi nekatera zdravila, sestavine kozmetičnih izdelkov (olje bergamotke, šentjanževo olje..) ali druge snovi (na primer sokovi nekaterih rastlin: trava, zelena, petršilj…). 

Koristni nasveti za sončne dni:  

Vedno upoštevajte tri glavne stebre zaščite pred soncem:  

  1. Izogibajte se direktnemu izpostavljanju soncu med 10h in 16h – umaknite se v senco.  

  2. Uporabljajte pokrivalo za zaščito glave, bombažna oblačila in kakovostna sončna očala. 

  3. Uporabljajte kremo za sončenje!  

Image 

Drugi koristni nasveti:  

  • S sončenjem začnite postopoma, začnite z 10 minutno izpostavitvijo. 
  • Pijte dovolj tekočine. 
  • Uporabljajte vodoodporne izdelke s primerno zaščito proti UVA in UVB žarkom, ki jih na kožo nanesite vsaj 30 min pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaki 2-3 uri oziroma po vsakem kopanju in če se močno znojite. 
  • Poskrbite, da bodo otroci nosili obleko, pokrivalo in sončna očala. Otrok do 3. leta ne izpostavljajte soncu. Pri otrocih do 6. meseca se uporaba varovalnih izdelkov za sončenje odsvetuje. Pri otrocih od 6. meseca do 2 leta svetujemo predvsem uporabo mineralnih UV filtrov.  
  • Spremljajte UV indeks v vašem kraju (pri indeksu >3 se priporoča zaščita)  

Takoj ko opazite, da koža postaja rožnata se umaknite s sonca. Na opečeno kožo polagajte hladne obkladke (pri hujših opeklinah obkladke s fiziološko raztopino). Za lajšanje bolečin so primerni analgetiki, ki jih dobite v lekarni brez recepta. Na kožo nanesite vlažilno kremo ali gel z visoko vsebnostjo vitamina C in E. Pomagamo si lahko tudi z Ribjim mazilom, Ognjičevo kermo, Mazilom za vneto kožo,.... 

Izbira varovalnega izdelka za sončenje je odvisna od lokacije (zemljepisna širina, nadmorska višina, UV indeks), časa izpostavitve soncu, dejavnosti (vodni športi, smučanje) in tipa kože. V naših krajih je pri tipu kože II in III smiselna uporaba izdelkov z zaščitnim faktorjem ≥30. Z uporabo primernih varovalnih izdelkov za sončenje zmanjšamo možnost nastanka nemelanomskega raka kože. 

Zaščita, ki jo nudi izdelek, je označena z zaščitnim faktorjem (kratice ZF, SPF, LSF), ki nam pove, kolikokrat dlje je lahko zaščitena koža v primerjavi z nezaščiteno izpostavljena soncu. Zaščitni faktor predstavlja zlasti zaščito pred UVB žarki. Zelo pomembno je, da vsebuje izdelek tudi UVA zaščito, ki je sorazmerna UVB zaščiti. Z novo evropsko zakonodajo, mora biti UVB zaščita vsaj 1/3 deklarirane UVA zaščite. Tak izdelek ima lahko napis UVA/UVB zaščitni sistem.   

Na stopnjo zaščite vpliva debelina in enakomernost nanosa. Pri nanosu izdelka na kožo pogosto nanesemo premajhne količine izdelka, zato predstavlja zaščitni faktor le 20 do 50 % navedene zaščite. Pri določanju zaščitnega faktorja nanesejo na kožo 2 mg izdelka/cm2, kar pomeni da bi morali na kožo odraslega človeka nanesti 35 ml izdelka, če bi želeli zaščititi kožo skladno z navedeno zaščito.  

Na trgu dobimo izdelke z nizko zaščito (SPF 6-10), srednjo zaščito (SPF 15-20), visoko zaščito (SPF 25-50) in zelo visoko zaščito (SPF 50+). Izdelki z zaščitnim faktorjem manjšim kot 6, ne smejo biti označeni z oznako, da ščitijo pred soncem. Izdelki s SPF 30 zadržijo 97% UV žarkov, izdelki s SPF 50 pa le nekoliko več. Vendar zaradi premajhnega nanosa kreme, dermatologi svetujejo uporabo višjih faktorjev zaščite pred soncem (SPF50).  

Voda ščiti pred vročino, ne pa pred opeklinami. Čeprav je izdelek deklariran kot vodoodporen, ga je potrebno po kopanju ali ob povečanem znojenju ponovno nanesti na kožo. Izdelki z oznako vodoodporen zagotavljajo 40 minutno zaščito (2x 20min kopanje), z oznako zelo vodoodporen pa 80 minutno zaščito (4x20min kopanje).  

Vodoodporne varovalne izdelke za sončenje uporabljajte tudi pri športnih aktivnostih na prostem. 

Pomembna je tudi nega kože med sončenjem, saj jo sonce izsuši in tudi nekoliko poškoduje. Primerne so različne emulzije, olja in kreme, ki koži vračajo vlago in jo nahranijo ter ščitijo pred prostimi radikali. Kakavovo maslo emulzija, zaradi svoje edinstvene sestave, kožo nahrani, vitamin E pa ščiti kožo pred prostimi radikali.

V lekarni so vam na voljo najrazličnejši izdelki za zaščito pred soncem. Ne razlikujejo se samo v zaščitnem faktorju, ki je zagotovo najpomembnejši, vendar tudi v teksturi kreme, v zaščitnih filtrih ki jih vsebujejo, načinu aplikacije… Farmacevti in farmacevtski tehniki Goriške lekarne vam bomo z veseljem svetovali, da dobite zaščitno kremo, ki bo za Vas najprimernejša. 

Galenski izdelki Goriške lekarne: 

Emulzija kakavovo maslo: Kakavovo maslo emulzija vsebuje naravno kakavovo maslo, olivno olje najvišje kakovosti in vitamin E. Idealna je za vsakdanjo nego kože, med in po sončenju ter med nosečnostjo in dojenjem. Preprečuje nastanek strij, koža po uporabi postane svilnato mehka, voljna in prijetno diši. Uporabljajte jo večkrat dnevno.

Ribje mazilo: Ribje olje je bogat vir vitamina A, vitamina D in nekaterih esencialnih maščobnih kislin (linoleinska, α-linoleinska, EPA, DHA). Vitamin A in maščobne kisline pospešuje obnovo kože. Ribje mazilo priporočamo za hitrejše celjenje površinskih ran, žuljev, blagih opeklin, preležanin in za nego manjših površin kože prizadete z luskavico. Primerno je tudi za nego in zaščito zelo suhe kože, predvsem na rokah in stopalih. Uporablja se tudi za nego ter zaščito zelo suhe in razpokane kože.

Ognjičeva krema: Galenski izdelek Ognjičeva krema uporabljajte zunanje pri vnetjih kože, ki so posledica pikov insektov, blagih opeklin, preležanin, slabe venske cirkulacije, znojenja, pri razpokani koži, po britju.

 

Ester Košiček, mag.farm.,spec.; Urška Simčič mag.farm.