GRIPA - kako jo prepoznamo?

16/09/2015
Gripa (influenca) je akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo virusi gripe A in B. Pri obravnavi pojava gripe razlikujemo med običajno sezonsko gripo, pandemijo gripe in
ptičjo gripo.
 
ZNAČILNOSTI GRIPE
 
Pojavlja se v obliki epidemij, ki so posledica stalnega spreminjanja virusov gripe. Začne se nenadoma, pri čemer najprej zbolijo otroci, nato pa sčasoma tudi odrasli. Svoj vrh doseže v 2-3 tednu, praviloma pa trajajo epidemije do 5-6 tednov. Virusi gripe se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki jih razširjajo bolniki v okolico s kašljanjem, kihanjem ali s posrednim stikom preko površin, na katere okužena oseba zanese kužne kapljice (kljuke, rokovanje, izmenjava predmetov…). Žal ljudje pogosto prenašajo bolezen preden sploh ugotovijo, da so zboleli, saj lahko zbolijo šele v času 1-2 dni po okužbi in so prenašalci lahko še 5 dni potem, ko simptomi bolezni že izginejo. Pri otrocih se to obdobje lahko še podaljša na 6 dni pred začetkom simptomov do 10 dni po preboleli bolezni. Bolezen navadno traja en teden. Gripa predstavlja javno zdravstveni problem, saj zboli 10-20% celotne populacije, v določenih starostnih skupinah pa celo 40-50%, kar lahko povzroči veliko odsotnost z dela in precej povečan obisk v ambulantah. Zaradi zapletov gripe in poslabšanja osnovnih bolezni se poveča sprejem v bolnišnice in tudi umrljivost, kar vpliva na posredne in neposredne stroške zaradi obolevanja za gripo.
 
BOLEZENSKI ZNAKI PREHLADA IN GRIPE SE RAZLIKUJEJO
  PREHLAD GRIPA
VROČINA redko tipična visoka (>38°C), 3-4 dni
KAŠELJ pokašljevanje izrazit suh, pogosto se razvije v hujšo obliko
GLAVOBOL redko pogost in izrazit
BOLEČINE V MIŠICAH redko, neizrazite in blage tipične, pogosto močnejše
UTRUJENOST, ŠIBKOST blaga zelo velika, traja 2-3 tedne
IZČRPANOST BOLNIKA zelo redka takojšnja in izrazita
ZAPRT NOS pogosto včasih
KIHANJE zmeraj včasih
VNETO ŽRELO pogosto včasih
BOLEZENSKI ZNAKI počasi in se stopnjujejo pojavijo se nenadoma in naenkrat
 
 
ZDRAVLJENJE
 
Priporočamo počitek in dovolj tekočine, higieno rok, higieno kašlja, izogibanje zaprtim prostorom.
Obisk pri zdravniku običajno ni potreben, saj si v večini primerov lahko pomagate sami.
 
Za lajšanje bolezenskih težav lahko uporabite tudi zdravila, ki so na voljo brez recepta v lekarnah, kjer vam bomo svetovali, kako jih pravilno in varno uporabiti.
 
Pri izbiri zdravila upoštevamo: kdo bo zdravilo uporabljal (otrok, odrasla oseba, starostnik, nosečnica, doječa mati), kateri znaki bolezni so prisotni (vročina, glavobol, bolečine v mišicah, kašelj, utrujenost), kako dolgo že trajajo znaki (dan/dva, teden, dalj časa), ali oseba uživa druga zdravila (za srčno-žilne bolezni, bolezni ščitnice, depresijo, sladkorno bolezen, astmo), z večanjem števila zdravilnih učinkovin, se veča tudi možnost pojava neželenih učinkov in medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, z uporabo različnih zdravil, ki vsebujejo enake zdravile učinkovine, ne smemo prekoračiti najvišjega dovoljenega dnevnega odmerka posamezne učinkovine (npr. paracetamol).
 
Za zdravljenje gripe so na voljo tudi protivirusna zdravila, ki preprečijo razmnoževanje virusa in s tem razvoj bolezni in jih je mogoče dobiti zgolj na zdravniški recept.
 
KDAJ JE POTREBNO OBISKATI ZDRAVNIKA?
 
Brezpogojno morajo obiskati zdravnika starejši od 65 let, dojenčki in mlajši otroci ter nosečnice in doječe matere. Obisk pri zdravniku je potreben tudi: kadar trajajo simptomi več kot 7 dni pri povišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni pri težkem dihanju in požiranju pri hujših bolečinah pri požiranju, ki trajajo več kot 3 dni pri kašlju, ki vztraja več kot 7 dni pri glavobolu in bolečinah v predelu sinusov pri bolečinah v ušesih.
 
PREPREČEVANJE
 
V preventivi gripe so najpomembnejša cepljenja. Cepljenje priporočamo vsem zdravim osebam, ki nimajo alergije na cepivo, še posebno pa bolnikom z boleznimi srca in ožilja, predvsem z revmatičnimi boleznimi ter z ishemično in hipertenzivno žilno boleznijo, s kroničnimi pljučnimi boleznimi, kroničnimi metabolnimi boleznimi in osebam, starejšim od 65 let, majhnim otrokom, starim od 6 do 23 mesecev, nosečnicam v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.
 
K.R.
 
Pripravila Lekarniška zbornica Slovenije ob tednu zdravja v lekarnah od 21. do 26. januarja 2008.