Bolečina

04/10/2015

Verjetno ni človeka, ki v svojem življenju še ni občutil bolečine. Ne glede, kaj nam povzroča bolečine, je to občutek, ki ga vsak od nas doživlja na svoj način in je vedno bolj ali manj neprijeten.

Kadar bolečina traja kratek čas, jo imenujemo akutna bolečina. Največkrat jo povzročajo poškodbe ali vnetja (npr. zobobol..). Ko se vnetje pomiri ali rana zaceli, tudi bolečina  izzveni. Kronične bolečine pa so tiste, ki trajajo dolgo, tudi ko vzroka ni več. Vplivajo na kvaliteto človekovega  življenja, na njegove bližnje in zahtevajo kompleksno zdravljenje.

Sami si lahko lajšamo blage in zmerno hude bolečine. Močnejše bolečine ali dolgotrajne bolečine, pa moramo prepustiti zdravnikom. Najpogostejše bolečine ob katerih se ljudje zatekajo v lekarno po pomoč so: 

  • Menstrualne bolečine
  • Bolečine pri poškodbah mišic in sklepov
  • Bolečine v križu
  • Revmatske bolečine 
  • Zobobol

Bolečina pri menstruaciji je zelo pogost vzrok predvsem pri mladih dekletih in ženskah. Ženska čuti krče, topo bolečino ali bolečine v križu. Bolečine običajno trajajo dva do tri dni. Lahko si jih lajšamo s toplimi obkladki, počitkom in s pitjem kamiličnega čaja, v lekarni pa vam lahko pripravimo tudi mešanico ČAJ PRI BOLEČI MENSTRUACIJI, ki ga začnemo piti par dni pred predvideno menstruacijo in ga redno pijemo ves čas trajanja krvavitve, saj le tako ublažimo krče. Če slednje ne pomaga, posežemo po zdravilih proti bolečinam. Za blage bolečine uporabimo paracetamol. Če pa so močnejše, so bolj priporočljivi nesteroidni antirevmatiki ali na kratko NSAR (ibuprofen, naproksen). Obisk pri zdravniku je nujen, če se pojavijo med menstruacijo hudi krči ali če traja menstruacija več kot sedem dni. Krče sprosti tudi hioscinijev butilbromid (Buscopan®), ki ga lahko uporabljamo v kombinaciji z analgetiki (protibolečinskimi zdravili).

Bolečine pri poškodbah mišic in sklepov

Sem spadajo blagi zvini, udarnine in nategi. Na udarjenem mestu nastaneta modrica in oteklina Prisotne so bolečine in omejena gibljivost. Pomembno je, da začnemo čim prej s hlajenjem in hladimo večkrat dnevno. Okrevanje bo še hitrejše,če se izogibamo nepotrebnim gibom poškodovanega dela telesa, ga povijemo ter počivamo. Poleg hlajenja lahko uporabimo različna mazila in gele, ki zmanjšajo vnetje in oteklino ter s tem bolečine. MYOBALSAM galenskega laboratorija Goriških lekarn je odlična izbira pri tovrstnih težavah - izboljša cirkulacijo in pospeši krvni obtok, zmanjša otekline in občutek za bolečino. Če pa so bolečine močnejše, si pomagamo s paracetamolom ali NSAR. Zdravnika moramo obiskati, kadar se pojavi sum na zlom kosti ali pretrgane mišice ali pa tudi če se oteklina ali bolečina stopnjujejo. Po okrevanju moramo poskrbeti za okrepitev mišic poškodovanega sklepa. V kolikor so mišice šibke je priporočljiva uporaba bandaž. 

Bolečina v križu

To je bolečina v ledvenem delu hrbtenice. Vzrokov za bolečino je veliko. Kratkotrajne bolečine, ki trajajo največ šest tednov, so navadno posledica mehanskih vplivov. Nastanejo pri nategu obhrbteničnih mišic ali vezi, kot posledica obremenitev, dvigovanja težjega predmeta, padca, zanihanja hrbta ob nesreči, kot posledica prisilnega položaja na delovnem mestu. Drugi najpogostejši vzrok je zdrs medvretenčne ploščice, ki pritiska na živec. V tem primeru bolečine sevajo v eno ali obe nogi in govorimo o »išiasu«.

Kronične bolečine se pojavijo pri vnetnih revmatskih obolenjih hrbtenice in obrabi medvretenčne ploščice. Vzrok bolečine so lahko tudi bolezni trebušnih organov ali ledvic, ki izžarevajo v hrbet. Včasih se vzroka bolečine v hrbtu ne da določiti.
Ko začutimo bolečino si jo skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obkladki, tuširanje). Sprva hladimo (prvih 48 ur), in nato grejemo. Priporočeno je mirovanje, a samo nekaj dni, da ne postanejo mišice ohlapne. Ko bolečina nekoliko popusti, delamo vaje za raztezanje in krepitev hrbteničnih mišic. Če bolečina ne mine, posežemo po zdravilih proti bolečinam, ki jih dobimo v lekarni brez recepta (paracetamol, ibuprofen, naproksen). Bolečino v križu poslabšajo slaba drža, nepravilno dvigovanje težkih bremen, napetost in zaskrbljenost, vožnja, enaki položaji telesa pri delu, prekomerna telesna teža, zato se moramo temu izogibati.
Takoj moramo poiskati zdravniško pomoč, če bolečine v križu spremljajo težave z odvajanjem vode in blata, omrtvelost ali oslabelost v obeh nogah ali nestabilnost v pokončnem položaju ter težave pri premikanju nog.

Zobobol

Važno je da gremo k zobozdravniku, že če je zob občutljiv na mrzlo, vroče ali sladko. Če začnemo zdravljenje na tej stopnji, lahko še rešimo zob. Če pa nas zob že boli, zobozdravnik pa ni dosegljiv, priporočamo različna zdravila proti bolečinam, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Za močnejše bolečine so na voljo NSAR, za blažje pa paracetamol. Opozoriti moramo še, da po izdrtju zoba odsvetujemo acetilsalicilno kislino (Aspirin®), ker preprečuje strjevanje krvi in s tem celjenje rane. Milejše bolečine, ki jih povzroča karies (zobna gniloba), lahko lajšamo z zobnimi kapljicami, ki vsebujejo eterično olje cveta dišečega klinčevca, ki blaži bolečino pri zobobolu, medtem ko ima etanol hladilni učinek na mestu nanosa. Zobne kapljice delujejo samo proti bolečini in ne zdravijo vzroka, zato priporočamo, da čimprej obiščete zobozdravnika.

Revmatske bolečine

Sem spadajo artroza in artritis.
Artritis je vnetno revmatsko obolenje. Zanj je značilno otekanje sklepov, bolečina in okornost. Sčasoma sklepi popolnoma otrdijo.
Artroza je degenerativno revmatsko obolenje. Posledica je razkroj hrustanca, kar vodi v obrabo sklepov. To obolenje največkrat prizadene hrbtenico, kolke in kolena, ki začnejo boleti. Pogostejša je v tretjem življenjskem obdobju.

Artroza in artritis spadata v domeno zdravljenja zdravnika, vendar si vmesne težave lahko lajšamo s protivnetnimi mazili in geli ter zeliščnimi pripravki, ki jih je veliko na voljo v lekarni. Dobra izbira pri tovrstnih težavah je ARNIKA GEL, ki vsebuje seskviterpenske laktone, ki delujejo protivnetno, analgetično in antiseptično in tako lajša tovrstne težave. 

Zdravila proti bolečinam delujejo simptomatsko, to pomeni, da ne odpravijo vzroka bolečine, temveč samo občutek za bolečino. Zdravil proti bolečinam je več vrst. Bolnike v lekarni vedno povprašamo, če jemljejo že kakšna druga zdravila, pozanimamo se za njihovo starost, vrsto bolečine, njihovo stanje, da jim lahko pravilno svetujemo uporabo. Za samozdravljenje se lahko uporabijo NSAR ali paracetamol.

NSAR (ibuprofen, naproksen), kamor spada tudi acetilsalicilna kislina, se uporabljajo proti vnetju, bolečini in povišani telesni temperaturi. Odsvetujemo jih bolnikom z razjedo na želodcu ali dvanajstniku, tistim, ki sočasno jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, kortikosteroide ali pijejo alkoholne pijače. Acetilsalicilno kislino odsvetujemo tudi tistim, ki so nagnjeni h krvavitvam. NSAR naj se jemljejo na poln želodec. Iz previdnosti otrokom do dvanajstega leta ne dajemo acetilsalicilne kisline zaradi Reyevega sindroma, ki je sicer redek, a je lahko usoden.

Paracetamol deluje proti vročini in bolečinam. Paracetamol ne povzroča želodčnih težav in ne vpliva na strjevanje krvi. Je eno najvarnejših zdravil proti bolečinam. Odsvetujemo pa ga ljudem, ki redno pijejo alkoholne pijače ali imajo okvaro jeter ali ledvic.

Kaj pomeni živeti brez bolečine, se v resnici zavemo šele takrat, ko z njo že nekaj časa živimo. 

 

Janja Kragelj, mag.farm.

Posodobljeno: oktober 2015 Urška Simčič, mag. farm.