BALDRIJAN

29/04/2016

Valeriana officinalis L.

Družina: Špajkovke

Baldrijan ali zdravilna špajka je poznana po značilnem vonju, ki se pojavi, ko korenino narežemo in posušimo. Značilen vonj mu daje izovalerijanska kislina. Baldrijan v Sloveniji spada v kategorijo Z, ki omeji njegovo uporabo na registrirana zdravila.

Baldrijan je trajnica, ki zraste do 150 cm in ima votla rebrasta stebla. Na koncu stebelnih poganjkov vzcvetijo majhni cvetovi bele do svetlo rožnate barve. Baldrijan cveti med junijem in avgustom.

 

Baldrijanova korenina

Delovanje

Del rastline, ki ga uporabljamo v zdravilne namene je posušena in uprašena korenina (Valerianae radix).

Baldrijanova korenina ima pomirjevalni učinek. Pomirjevalne lastnosti pripisujejo eteričnemu olju ter valpotriatom. Eterično olje vsebuje valerenovo kislino, ki zavira encime odgovorne za presnovo gama-aminomaslene kisline v osrednjem živčevju. Posledično se poveča količina gama-aminomaslene kisline, zato se zmanjša osrednja živčna dejavnost, kar ima za posledico pomirjevalni učinek.

Baldrijan naj bi imel poleg pomirjevalnega tudi blag uspavalni učinek. Zmanjša pogostost nočnega prebujanja, notranji nemir in napetost.

 

Uporaba

Priporoča se ljudem, ki so nemirni, nervozni, razdražljivi in pod stresom ter tistim, ki imajo težave z nespečnostjo.

Učinke jemanja pripravkov iz korenin baldrijana opazimo šele po nekaj tednih uporabe, zato vedno svetujemo jemanje pripravkov vsaj dva do štiri tedne.

 

Neželeni učinki

Neželeni učinki so zelo redki. Pri uporabi baldrijanovih korenin lahko pride do vrtoglavice, blagega glavobola, potenja, slabosti.

Na celičnih kulturah (poskusi v laboratorijih) so ugotovili, da je valpotriat, ki ga baldrijan vsebuje, strupen za celice in dedno zasnovo. V organizmu pa so te spojine (valpotriat) zelo neobstojne in se razgradijo v prebavilih, zato takega učinka v organizmu ni.

 

Opozorila

Osebam, ki jemljejo sintezna pomirjevala svetujemo pogovor s farmacevtom ali zdravnikom preden se odločijo za uporabo pripravkov iz baldrijanovih korenin.

Med nosečnostjo in dojenjem je potrebna previdnost pri uporabi vseh zdravil, zato svetujemo, da se pred uporabo baldrijanovih pripravkov v teh obdobjih posvetujete s farmacevtom.

 

Pripravki iz baldrijana

Poparek

3 do 5 gramov baldrijanovih korenin prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, pokrito pustimo stati 10 do 15 minut in precedimo. Sveže pripravljen napitek pijemo dvakrat do trikrat na dan in pred spanjem. 

Učinke jemanja pripravkov iz korenin baldrijana opazimo šele po nekaj tednih uporabe. Zato vam svetujemo, da vztrajate vsaj dva tedna s pitjem poparkov. 

 

Baldrijanove korenine v galenskih izdelkih Goriške lekarne

Baldrijanove kapljice so etanolni izvleček baldrijana. Vsebujejo baldrijanovo korenino, etanol in vodo. Za pomiritev vzamemo dvakrat dnevno pol čajne žličke Baldrijanovih kapljic in jih popijemo s kozarcem vode. Če imamo težave z nespečnosjo popijemo pol žličke Baldrijanovih kapljic v kozarcu vode približno pol ure pred spanjem. 

Pomirjevalni čaj je čajna mešanica, ki poleg baldrijanove korenine, vsebuje še cvet hmelja, list navadne melise ter list poprove mete. Cvet hmelja in list melise podpirata pomirjevalno delovanje baldrijanove korenine. Poprova meta je čajni mešanici dodana za boljši okus. Pri nemiru, razdražljivosti Pomirjevalni čaj pijemo trikrat dnevno in sicer eno žlico čajne mešanice prelijemo z vrelo vodo, pustimo pol ure, precedimo in popijemo. Če uporabljamo Pomirjevalni čaj zaradi nespečnosti, pijemo sveže pripravljen napitek pol ure pred spanjem.

Švedske kapljice vsebujejo vodno-etanolni izvleček številnih rastlčinskih drog, med drugim tudi baldrijanovih korenin. Švedske kapljice uravnavajo delovanje prebavnih organov. Stimulirajo prebavo in blažijo občutek napihnjenosti, polnosti ter slabosti. Pospešujejo tvorjenje prebavnih sokov in spodbujajo praznjenje žolčnika. Običajni odmerek je ena čajna žlička kapljic, ki jo razredčimo v kozarcu vode ali čaja ter pijemo pol ure pred jedjo 2-krat do 3-krat dnevno. Švedske kapljice lahko neprekinjeno uporabljamo do 14 dni, pred naslednjo uporabo pa moramo narediti enomesečno prekinitev.