Čaji

04/10/2021
Zdravilni čaji

Čaji

se v medicini uporabljajo že tisočletja in so še vedno zelo priljubljana zdravilna oblika. Zdravilni čaji so pomembni pri samozdravljenju oziroma kot dopolnilo k terapiji, ki jo predpiše zdravnik. 

S pojmom "rastlinska droga" označujemo posušene rastlinske dele. Imena drog in rastlin podajamo v latinščini, kar olajša sporazumevanje med strokovnjaki. Droge uporabljamo zaradi zdravilne vrednosti, so surovine za izolacijo zdravilnih učinkovin, pomembne pa so tudi za prehrambeno industrijo kot začimbe. 

Čaji redko vsebujejo le eno drogo, prevladujejo čajne mešanice. V obliki vodnih izvlečkov so namenjeni za notranjo in zunanjo uporabo: za pitje, grgranje, izpiranje, za komprese in obkladke ter kot dodatek h kopelim. V Galenskem laboratoriju Nova Gorica pripravljamo 23 čajnih mešanic in tehtamo 28 monodrog (samostojnih zdravilnih rastlin).

Čaje vedno pripravimo sveže, na voljo pa imamo tri metode:

  • Poparek ali infuz je najpogostejši način priprave čaja. Predpisno količino čajne mešanice/droge prelijemo s 150 do 250 ml vrele vode, posodo pokrijemo (da eterična olja ne izparijo v zrak) in občasno premešamo. Poparek je narejen po približno 10-15min. Nekatere čaje pustimo tudi do 30min. Poparek naredimo, ko imamo rastlinsko drogo iz listov, cvetov, zeli, skorje ali korenin. Ta način uporabjamo na primer pri pripravi čaja iz poprove mete
  • Prevretek ali dekokt – čajno mešanico/drogo prelijemo s hladno vodo, jo segrejemo do vrenja in vremo 5 – 10 min nato odcedimo. Ta postopek je primeren za trde do zelo trde dorge (les, korenine, skorjo), še posebej, če vsebujejo tanine. 
  • Hladni izvleček ali macerat pripravimo tako, da drogo/čajno mešanico prelijemo s hladno vodo in pustimo stati določen čas (navadno 6 ur pri sobni temperaturi). Tako pripravljen čaj pijemo hlčaden ali ga pred uporabo rahlo segrejmo. Hladni izvleček je primeren za droge, ki vsebujejo sluzi (isladnski lišaj, laneno seme, korenine sleza...) ali če rastlina vsebuje na temperaturo občutljive snovi. Lep primer je list vednozelenega gornika (Ursi čaj) - v primeru da naredimo poparek, bo čaj vseboval manj arbutina (600mg) in več taninov, v kolikor naredimo hladni izvleček pa bo vseboval več arbutina (800mg) (ki deluje protibakterijsko v sečilih) in manj taninov. 

Droge za pripravo čajev najdemo v različnih oblikah. V Galenskem laboratorju jih pakiramo v vrečko - čaj je v razsuti obliki. Za njegovo pripravo je potrebno cedilo. S samo pripravo imamo več dela, kot s čajnimi vrečkam, ampak so rastlinske droge kvalitetnejše. V čajnih vrečkah so rastline zmlete, kar predstavlja težavo predvsem pri rastlinah, ki vsebujejo eterična olja - saj se med mletjem eterična olja izgubijo. Analizirali so čajne vrečke in raziskave so pokazale, da kamilica, kumina in meta, pakirane v čajnih vrečkah niso vsebovale zadostne količine eteričnih olj, ki jih določa farmakopeja za terapevtski učinek. Druga slabost čajnih vrečk je, da uporabnik ne vidi vsebine in s tem morebitnih primesi.

Urška Simčič mag.farm. 

Viri: Sodobna fitoterapija z dokazi podprta uporaba zdravlinih rastlin (Samo Kreft in Nina Kočevar Glavač)