SUMITE NA NEŽELENI UČINEK ZDRAVILA?

Če ste zaskrbljeni zaradi katerih koči neželenih učinkov zdravila, ki ga uporabljate, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. 

KAKO POROČATI? 

Navodila in obrazec najdete na spletni strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke: www.jazmp.si  V razdelku PRIJAVE kliknite gumb "Neželeni učinki, dogodki in zapleti".

KAJ SE ZGODI Z MOJIM POROČILOM, POTEM KO GA POŠLJEM?

Vaše poročilo skupaj z drugimi poročili o zdravilu pregledajo strokovnjaki s področja varnosti zdravil, ki preverijo ali vsebujejo kakšen nov podatek (t.i. „varnostni signal“). Pristojni regulativni organi lahko po oceni varnostnega signala in vseh ostalih pomembnih podatkov izdajo nova opozorila ali navodila o tem, kako naj se zdravilo uporablja, lahko pa tudi omejijo ali celo prepovejo njegovo uporabo.

KAJ JE NEŽELENI UČINEK ZDRAVILA?

Neželeni učinek zdravila je odziv bolnika na zdravilo, ki je škodljiv in nenameren. Za poročanje je dovolj že sum, da je neželeni učinek povezan z zdravilom. Zato govorimo o domnevnem neželenem učinku zdravila.

ZAKAJ POROČATI O NEŽELENEM UČINKU?

Čeprav zdravila pred pridobitvijo dovoljenja za promet preizkusijo v obsežnih kliničnih preskušanjih, vsega o njihovih neželenih učinkih ne moremo vedeti, dokler zdravil dlje časa ne uporablja večje število ljudi. Zato varnost zdravil spremljamo tudi po pridobitvi dovoljenja za promet.

S poročanjem o neželenih učinkih lahko pomagate zagotoviti več informacij o zdravilih, kar bo pripomoglo k njihovi varni uporabi.

KATERE PODATKE SPOROČITI?

Za verodostojno oceno vzročne povezanosti neželenega učinka z zdravilom so pomembni vsi podatki, ki jih predvideva obrazec za poročanje, če so le znani.

To so:

• podatki o osebi, pri kateri se je pojavil neželeni učinek

- začetnice imena in priimka, datum rojstva in/ali starost, spol; telesna masa in višina - pomembno zlasti pri otrocih;

- druga zdravila, ki jih je oseba uporabljala sočasno (vključno z zdravili, ki so na voljo brez recepta, zdravili rastlinskega izvora in prehranskimi dopolnili);

- sočasne bolezni ali katero koli drugo prisotno zdravstveno stanje, alergije;

 

• opis neželenega učinka

- z datumom začetka in konca ali časom trajanja;

- njegov izid (še traja, je popolnoma izzvenel, v okrevanju);

 

• podatki o zdravilu, ki je domnevno povzročilo neželeni učinek

- ime in jakost, kot sta navedena na škatlici zdravila, odmerjanje in indikacija (zakaj je bilo zdravilo predpisano), datum začetka in konca jemanja in/ali trajanje zdravljenja, serijska številka zdravila (zlasti če gre za biološko zdravilo ali cepivo);

- ukrep z zdravilom (je bilo ukinjeno, zmanjšan/zvečan odmerek, zdravljenje še traja);

 

• kdo je poročevalec in njegovi kontaktni podatki (za morebitna dodatna vprašanja).

 

VIR: Zgibanka JAZMP MedSafetyWeek 2023

PriponkaVelikost
PDF icon Zgibanka_JAZMP NUZ 2023_končna.pdf468.36 KB